29 November, 2010

Põmaki-põmaki, nätaki!

Neljapäeval õnnestus meil ära teha esimene vaheeksam aines Transformation in the South Caucasus. Seega saavutasime tolleks päevaks oma teadmiste tipphetke kohalikest riikidest. Lõpueksamit me tegema ei peagi, vaid üks uurimustöö vaja koostada. Kolme Lõuna-Kaukaasia riigi ajalugu, poliitiline olukord ja sellega kaasnev tihtilugu tuliseks kiskunud võimuvõitlus on parajad pudru ja kapsad, mistõttu kõikide nüansside meeldejätmine kõige kergem ei olegi. Ajaloolist puhvertsooni Vene ja Osmanite impeeriumi vahel ei saa tänasel päeval tegelikult isegi mitte regiooniks nimetada, kuna sel puuduvad vajalikud regiooni tunnused. Seetõttu olen ma hakanud vältima sõnade "Lõuna-Kaukaasia/Transkaukaasia piirkond" kasutamist. Kohasem oleks isegi Giorgio Armani ja Aserbaidžaan.

Pärast eksamit oli meie juures väikene kräu, kuhu olid kutsutud leedukad, mõned grusiinid, läbi hüppas rootslanna ja kohal olid ka meie suured sõbrad Šotimaalt ja USA-st. Laupäeval käisime Paitšadze staadionil siin üsna populaarset spordiala ragbit vaatamas. Gruusia ragbikoondis kohtus USA-ga. Mängust me mitte midagi aru ei saanud ja meie jaoks ilmselt kõige olulisem hetk oli Gruusia hümni laulmine, sest laulurahva esindajate jaoks tekitab ühtse massi laulmise kõla teatavat härdumust. Et ka mängu edenedes meie teadmised mängu olemuse kohta ei paranenud, tegime staadionilt juba poolaegade vahetusel sääred ja hiljem kuulsime, et Gruusia võitis väga dramaatilise lõpplahendusega USA koondist. Õhtul tõstsime korp! Vironia 110. aastapäeva kommersi puhul ka korra klaasid, kannud. Vironia 110. aastapäeva polnud unustanud ka need sellid, kes lõhkeainet omavad. Öösel kärtsatasid linnas pommid ja sellest olid pühapäeva hommikuks innustust saanud ka meie linnarajooni noored, kes otsustasid otse meie maja kõrval mingite imeviguritega paugutama hakata.

Viimasel ajal on Gruusia päris mitmel korral ka välismeedia uudisekünnise ületanud. Suurte riikide sekka jõuti orgiaskandaali abiga. Igal õigel Lääneriigil on ju oma seksiskandaal - USA-l legendaarse Monica Lewinsky juhtum, Rootsi kuningal oma nooruspõlve vallatused, Berlusconi jaoks on skandaal lausa iganädalaseks hobiks ja prantslaste korraldasid juba sajandeid tagasi nõndanimetatud Versailles' stiilis pidusid. Isegi meil on oma Kadriorgia. Nüüd on Gruusial Lissaboni orgia. Tegelikult võinuks Gruusia juba varem skandaaliriikide sekka "tõusta", aga Saakašvili varjab oma naistelembust piisavalt hästi.

Andrew kodutänaval toimunud plahvatuste teoreetilisteks põhjuseks võib Vironia aastapäeva kõrval ilmselt pidada ka sedasama sõna otseses mõttes tulist võimuvõitlust või seksiskandaalist tingitud ängi rahva seas. Grusiin võib hulluks minna nii häbist maa alla vajununa kui vihast tagajalgadele tõusnuna. Mgaloblišvili 24 residentsis elavate politoloogiatudengite hinnangul on kõige tõenäolisemaks põhjuseks siiski korp! Vironia 110. aastapäeva puhul mürtsu teha tahtnud sõbralike grusiinide liigne agarus ja ohutustehnika räme rikkumine lõhkepakettide käsitlemisel.

Kui arvestada siinset liikluskorratust (mitte segi ajada terminiga liikluskorraldus) ja viimaste nädalate sündmusi, siis tekib tunne nagu oleks legendaarne arvutimäng GTA justkui reaalsuseks muutunud. Ka autod on siin enamasti pooleldi mõlkis ja plärinat-kolinat on terve linna müraruum täis. Kui Kuubas on vanad ameerika autod ja Albaanias sõidavad kõik Mercedestega, siis Gruusia linnapilti iseloomustavad plärisevad ja krohvitud-pahteldatud mõlkis sõiduvahendid, millel tihtilugu mõni ebavajalik osa puudu (näiteks nagu kere). Sõidutee peremeheks peavad end kõik autoomanikud, hoolimata sellest kas tegu on pooliku Volga roolis end surnuks suitsetava vanamehe või täistoonklaasidega mustas maasturis kihutava nahktagis bojaariga.

Muust elust veel niipalju, et mõningaid oodatud kõrgeid külalisi Eestist kohale ei jõudnudki teatud põhjustel ja Jõesaarnadze kokaraamatule on lisandumas uued leheküljed, sest menüü on miskipärast muutunud mitmekesisemaks. Trükki peaks aga jõudma algne versioon, sest keegi ei viitsi liiga pikka kokaraamatut lugeda.

Olge terved ja ärge lume alla mattuge seal Eestis! Meie käime veel endiselt T-särgi ja plätadega poes ja ilma üle ei kurda. Ainuke jama on see, et päike loojub kiiremini kui Jõesaarnadze koorimata kiirkartulid valmivad ja õhtune pimedus toob endaga kaasa teatava jaheduse.

2 comments:

  1. Misha naistelembus pole Geo's kunagi taunitav teema olnud. Suurem osa Sakartvelo kodanikest arvab, et machoriigi president peabki nii palju rabama kui jõuab!

    ReplyDelete
  2. Õige ja tal on esimese öö õigus ka! Ma leian siin teatud seoseid Eesti muinasaegsete külavanematega.

    ReplyDelete